Webalizer Statistieken voor je Website,Webserver & Hosting Account

Hosting: Webalizer statistieken/hostingaccount

The Webalizer is een webserver programma dat de log files op de server analyseert en de gevonden gegevens omzet in tabellen en grafieken in HTML-formaat, zodat deze leesbaar zijn in de browser van de gebruiker.

URL: http://www.domeinnaam.nl/webstats/

Daarmee krijgt de gebruiker inzicht in het gebruik van zijn website. De betekenis van een aantal begrippen in de tabellen en grafieken leggen we hieronder uit.

HITS

Elke vraag aan de server, als die is geregistreerd in een log file op de server, wordt beschouwd als een hit. Zo'n vraag kan van alles zijn, html pagina's, grafische bestanden, audio bestanden, CGI-scripts etc. Iedere geldige regel in de server-log file is een hit. Dit getal representeert dus het totaal aantal vragen dat aan de server gesteld is, gedurende de periode waarover gerapporteerd wordt.

FILES

Sommige vragen aan de server eisen dat de server iets terugstuurt naar de browser van de gebruiker. Alles wordt een file genoemd en als ook zo geteld. Het verband tussen hits en files kun je beschouwen als het aantal aan de server gestelde vragen en het aantal antwoorden van de server gedurende de rapportageperiode.

PAGES

Dit zijn in feite pagina's. In het algemeen wordt elk HTML-document of iets dat een HTML-document genereert als een page beschouwd. Daarbij worden alle bestanden die het betreffende HTML-document opvraagt, zoals grafische bestanden en audio bestanden buiten beschouwing gelaten. Alleen de vragen om bestanden met de extensie HTM, HTML, of CGI worden dus geteld. Veel gebruikers beschouwen dit getal als het aantal zuivere hits. Hoewel dit niet helemaal juist is, is het toch een goede indicatie. Andere programma's noemen dit getal vaak ‘pageviews’.

SITES

Iedere vraag aan de server komt van een unieke site met een uniek ip-adres. Het aantal sites geeft aan hoeveel unieke ip-adressen gedurende de rapportageperiode een vraag aan de server hebben gesteld. Dit getal is niet hetzelfde als het aantal individuele gebruikers dat de site bezocht heeft. Een gebruiker krijgt namelijk meestal pas op het moment dat hij inlogt op internet een uniek ip-adres toegewezen (dynamisch ip-adres).

VISITS

Als een uniek ip-adres (dus een site) een vraag stelt aan de server, wordt eerst nagegaan of datzelfde unieke ip-adres al eerder een vraag heeft gesteld. Is dat binnen 30 minuten (default, door de provider instelbaar) het geval, dan wordt deze vraag niet als een nieuwe VISIT geteld. Als gevolg van de beperkingen van onder andere het http-protocol mag het aantal visits niet als accuraat worden beschouwd.

KBYTES

De KBytes-waarde geeft aan hoeveel kilobytes (1kb=1024 bytes) de server gedurende de rapportageperiode heeft verzonden. Omdat deze waarde rechtstreeks uit de server-log file wordt gegenereerd, is het belangrijk dat de server nauwkeurige getallen produceert. Dat is niet altijd het geval. Ondanks dat is het aantal KBytes toch een vrij nauwkeurige indicatie van het uitgaande dataverkeer van de server.

Hoe kun je je eigen dataverkeer per maand meten?

Ga naar www.uwdomein.nl/webstats/. Daar kom je terecht in het hoofdscherm van je statistieken. Achter elke maand staat het aantal verbruikte kilobytes.

Als je dat deelt door 1024, heb je de verbruikte MB's. Als je het twee keer deelt door 1024, zie je het aantal verbruikte GB's.

Op de detail pagina:

URL
URL is de afkorting van: Uniform Resource Locator. Een verzoek aan een server is een verzoek aan 'iets'. Dat kan een HTML-bladzijde zijn, of bijvoorbeeld een plaatje of een audiobestand. Dat 'iets' is een url. Een url is dus een object dat op een server staat, waaraan een verzoek gedaan wordt. Een url is toegankelijk voor de bezoeker. Als dit niet zo is, ziet de bezoeker een error in zijn browser: '404 - Not Found' bijvoorbeeld.

Referrers
Referrers zijn andere url's (bijvoorbeeld www-adressen) die naar je site linken. Als een bezoeker op je site terecht komt, door bijvoorbeeld op startpagina.nl op je linknaam te klikken, wordt startpagina.nl in je statistieken aangemerkt als een 'referrer'. Het merendeel van de referrers komen van je eigen adres,omdat plaatjes van je site ook meegeteld worden.

Search String
Dit zijn de teksten die mensen ingetypt hebben in een zoekmachine, waardoor ze op je site terecht zijn gekomen.

User Agents
Dit is eigenlijk een andere naam voor 'browser'. Dit is dus bijvoorbeeld Internet Explorer, maar het kan ook Netscape, Mozilla Firefox of Opera zijn.

Entry/Exit Pages
Dit is de pagina die als eerste opgevraagd werd (entry page) bij binnenkomst op de site en waar het laatst naar gevraagd werd (exit page) voordat de site verlaten werd, tijdens één bezoek visit).

Countries
Bezoekers komen vanuit verschillende landen, dit zie je terug in het grafiekje bij countries. Dit getal is niet heel precies. Niet alle providers laten een naam van een land achter, die zie je terug als 'Unresolved/Unknown'.

Meer technische informatie:

Alles in één

 • Hosting
 • E-mail
 • Website
Vanaf 2,75 p/m Bestel

Nieuw! MijnWebsite

Met de eenvoudige software ontwerp je in een paar minuten je eigen website.

 • Zeer eenvoudig in gebruik
 • Keuze uit diverse templates
 • Geschikt voor mobiel
 • Responsive design
 • Professionele tools
Direct aan de slag

Voordelen

 • Hoge kwaliteit, voordelig tarief
 • 10+ jaar ervaring
 • Professionele helpdesk
 • Eenvoudig bestellen
 • Gratis website
 • Direct online

Wat zeggen onze klanten

wow! Net een bericht van starthosting dat mijn automatische verlenging over 10 dagen ingaat - of ik dat wil...! #superservice! @IsabellePeper

Klanten waarderen* ons met:

*klanttevredenheidsonderzoek onder 27.700 klanten

Starthosting Ceintuurbaan 28
8024 AA Zwolle
Telefoon 0900-0771 (lokaal tarief)
(Ma t/m vr: 9.30 – 17.00 uur)
   
 • Prijzen incl. btw © 2017